Urządzenia i Akcesoria
Lasagne bolońska
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
100 - 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
-
200 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
-
40 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
100 g białego wina, wytrawnego
-
300 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli do smaku
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
-
500 g mleka
-
40 g masła miękkiego
-
60 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
-
250 g makaronu, suchego, typu lasagne około 12 płatów (10 x 20 cm)
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1300 mg
Białko
43.5 g
Kalorie
3556.1 kJ /
849.9 kcal
Tłuszcz
51.6 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
38.1 g
Węglowodany
51.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1h 20min
Lasagne bolońska
1h 45min
Muszle makaronowe faszerowane ricottą i szpinakiem
1h 35min
Lasagne serowa ze szpinakiem
2h 45min
Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
1h
Tortille z kurczakiem i guacamole
1h
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
2h 40min
Makaron po bolońsku
40min
Lasagne z kurczakiem i szpinakiem
1h 45min
Sos beszamelowy
15min
Spaghetti z pulpetami i sosem pomidorowym (TM5, TM6)
1h 15min
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1h 10min